مشخصات جغرافيايي
– نام شهرستان: شاهرود
– تعداد شهرهاي تابعه: شش شهر شامل : شاهرود- بسطام – كلاته خيج- مجن- ميامي- بيارجمند
– تعداد بخشهاي تابعه به تفكيك دهستانهاي مربوط: بخش مركزي داراي دهستانهاي حومه، طرود،دهملا- بخش بسطام داراي دهستانهاي قلعه نو، كلاته هاي غربي- بخش ميامي داراي دهستانهاي ميامي،فرومد،رضوان،نردين،كلاته هاي شرقي- بخش بيارجمند داراي دهستانهاي خوارتوران،بيارجمند
وجه تسميه شهرستان شاهرود:
ظاهراٌ كهنترين نام شاهرود در ونديداد اوستا در ذكر اسامي شانزده سرزمين آريايي آمده كه ضمن آن از چخره بعنوان سرزمين چهاردهم به دنبال ياد از راگا (ري) و ورنه(گيلان) نام برده شده است. بر اساس برخي از پژوهشهاي جديد واژه چخره يا شخره شكل اوليه و ابتدايي شاهرود در همان معنا دانسته شده است آنچه مسلم است مرتفعات و بلنديهايي كه اطراف شهر در جوار رود شاهرود واقع بوده است به خاطر مسائل استحفاظي نظر ساكنان اوليه و مهاجران را به خود جلب كرده است بدين ترتيب هسته مركزي و اوليه آباديهايي چون ري و شاهرود در ميان قلعه ها شكل گرفت بر اساس شواهد و مدارك و اسناد مكتوب در مورد تشكيل هسته اوليه شهر شاهرود ميتوان گفت كه اين شهر به دليل دفاع از مهاجمان روي تپه هاي كم ارتفاعي در دامنه كوه شمالي و غربي شاهرود ساخته شد به تديج به موازات امنيتي كه در محل حاصل شد رشد و توسعه يافت.
شهرستان شاهرود يكي از چهار شهرستان استان سمنان(شاهرود،دامغان،سمنان،گرمسار) است كه در فاصله 400 كيلومتري تهران،در حاشيه كوير ودر دامنههاي جنوبي سلسله جبال البرز واقع شده است . مساحت شاهرود 51419 كيلومترمربع و جمعيت آن طي سرشماري سال 1375 ، 212512 نفر بوده است . از حيث وسعت شاهرود ششمين شهرستان بزرگ كشور بوده و از لحاظ وسعت و جمعيت رتبه اول را در استان سمنان دارا ميباشد.
به طور كلي ترقي و توسعه چشمگير شاهرود كه بعد از فتحعليشاه قاجار شتاب بيشتري نيز گرفت مربوط به عواملي نظير؛وجود منابع آبي قابل دسترسي،چمنزارهاي سبز و خرم،اراضي قابل كشت و باغات ميوه فراوان،آب وهواي مناسب،مزاياي دفاعي شهر همچون وجود كوهها و مرتفعات ناحيه و همچنين زمينههاي مساعد ارتباطي و سوقالجيشي مناسب(واقع شدن شاهرود در مسير جاده تهران-مشهد و همچنين در مسير جاده مهم وتاريخي ابريشم) بوده است.يكي از امتيازات مهم اين شهرستان تنوع آب وهوا ميباشد :
قسمت جنوبي كه در مجاورت كوير واقع شده آب و هواي نسبتاً گرم وخشك دارد،قسمت مركزي و نواحي شرقي شاهرود داراي آب و هواي معتدل و نواحي شمالي آن كوهستاني با آب و هوايي نسبتاً سرد و خشك است.به همين خاطر است كه تنوع توليد ميوه بسيار زياد است به طوري كه امكان توليد و پرورش سيب،انگور،خرما وپسته در مناطق مختلف اين شهرستان فراهم ومهيا ميباشد.
متوسط درجه حرارت سالانه در اين شهرستان 14 درجه سانتي گراد وميانگين بارندگي سالانه 180ميليمتر است.شاهرود به علت واقع شدن در حاشيه كوير از لحاظ آبهاي سطحي به صورت رودخانههاي دائمي،سهمي نداشته ومنحصراً رودخانههاي سيلابي و فصلي در اين شهرستان جاري ميباشد.با وجود كمبود آبهاي سطحي كه مردم را وادار نموده است جهت كشت و زرع اقدام به حفر چاه و قنات نمايند،اقتصاد شاهرود متكي به توليدات كشاورزي است.
از لحاظ توليدات كشاورزي شاهرود در سطح استان مقام اول ودر كشور جزء 19 قطب كشاورزي است.به هر حال متاسفانه با وجود حدود نيمي از وسعت زمين مزروعي و باغات استان سمنان در شاهرود توجه كافي براي تامين اعتبارات اين بخش مبذول نگرديده است.مهمترين محصولات باغي شاهرود كه در ايران نيز زبانزد ميباشند عبارتند از:انگور و زردآلو.ميزان توليد زردآلو شاهرود 10% توليد زردآلو ايران و بيش از 1% توليد زردآلو دنيا ميباشد . اين زردآلو علاوه بر مصزف داخلي با تبديل به برگه زردآلو به خارج كشور نيز صادر ميشود.
از ديگر امتيازات ويژه شاهرود ميتوان به تنوع مواد معدني به واسطه موقعيت جغرافيايي خاص شاهرود اشاره كرد. در حال حاضر شهرستان شاهرود داراي چندين معدن فعال است كه مهمترين اين معادن،معدن زغال سنگ است كه با وجود شركت زغال سنگ البرز شرقي، با سابقه طولاني بخشي از اقتصاد شهر را با معدن پيوند زده است و شاهرود را به عنوان يكي از قطبهاي زغال سنگ كشور درآورده است. از ديگر معادن مهم شاهرود ميتوان به معادن كروميت،مس،آهك،گچ و سنگهاي تزئيني اشاره كرد.همچنين عليرغم وجود شهرك صنعتي در شهرستان شاهرود و استقرار واحدهايي همچون شركت توليدي مرجان،شركت نيكوفرد،شركت توليدي پاك،شركت شاهرود لطيف و … هنوز حركت جدي به سمت صنعتي شدن شهرستان شاهرود (با توجه به محدود بودن منابع كشاورزي و خدمات) صورت نگرفته است.
شايد مهمترين امتياز شاهرود وجود منابع لايزال طبيعي است كه خداوند به مردم اين منطقه عنايت فرموده است.شايد شما بيننده محترم به خاطر داشته باشيد كه در يكي از برنامه هاي نادر و فراموش نشدني سيماي ايران تحت عنوان با طبيعت كه در حدود 6 سال پيش پخش گرديد حدود 80% زمان برنامه مربوط به طبيعت و زيباييهاي طبيعي منطقه وسيعي از شهرستان شاهرود بود به طوريكه در پايان گوينده با ذوق گفت : ميخواهم بگويم شاهرود در واقع قارهاي است كوچك كه همه عوامل طبيعي در آن گرد آمدهاند.همچنين وجود مناطق حفاظت شده خوشييلاق و توران كه دومين منطقه بزرگ حفاظت شده حيات وحش در كشور است، با برخورداري از گونه هاي نادر حيات وحش بر جاذبههاي گردشگري در اين شهرستان افزوده است.از مهمترين آثار تاريخي و باستاني شهرستان شاهرود ميتوان به مسجد جامع بسطام،آرامگاه سلطانآلعارفين بايزيد بسطامي ، آرامگاه شيخابولحسن خرقاني و مسجد فرومد اشاره كرد.شايان ذكر است كه شهر بسطام واقع در 6 كيلومتري شهر شاهرود زادگاه عارف شهير ايران بايزيد بسطامي و شاعر نامي فروغي بسطامي ميباشد.از ديگر شاعران شهير اين منطقه ميتوان از ابن يمين فريومدي معروف ومتخلص به ابن يمين نام برد.
به هر حال شاهرود با داشتن موقعيتها و امتيازات فراوان در سالهاي گذشته آنچنان رشد چشمگيري نداشته است كه يكي از دلايل آن مطمئناً عدم تخصيص اعتبارات كافي به شهرستان شاهرود و توزيع ناعادلانه آن در استان سمنان ميباشد.به اميد روزي كه اين شهر آنچنان كه بايد مورد توجه مسؤولان امر قرار گيرد و زمينههاي رشد آن در حوزههاي مختلف با كوشش و همت مردم شاهرود فراهم شود.
شهرها و بخشها :
شهرها: شاهرود، بسطام، مجن، كلاته خيج، بيارجمند و ميامي.
بخشها: مركزي، ميامي، بسطام و بيارجمند.
مراكز تاريخي و باستاني :
برج كاشانه بسطام
در قسمت جنوب شرقي مسجد جامع شهر بسطام برجي بلند وجود دارد كه به نام كاشانه معروف ميباشد. ارتفاع اين برج از داخل 24 متر و از بيرون 20 متر ميباشد. شكل خارجي آن كثيرالاضلاع و منتظم سي ضلعي است. در بالاي برج دو حاشيه از آجرهاي بزرگ وجود دارد كه روي آن مطالبي نوشته شده است. در ضلع جنوب غربي اين برج روي يك آجر كلمه بسم الله الرحمن الرحيم با خط ثلث بسيار زيبايي خوانده ميشود . تاريخ ساخت آن بدرستي مشخص نيست و به عقيده اهالي محلي اين برج قبل از اسلام آتشكده زرتشتيان بوده است. بعضي از مشرق شناسان از جمله گدار بر اين باورند كه اين بنا از آثار غازان خان مغول است و اسم اصلي آن غازانه بوده است و به مرور زمان و بدون توجه به اصل آن كاشانه نام نهاده شده است .
آرامگاه بايزيد بسطامي
مقبره اين عارف شهير در شهر بسطام و شمال مقبره امام زاده محمد است. مقبره اين عارف فاقد هرگونه تزئين است. و به نظر ميرسد هيچ گاه ساختماني مشابه مقبره ديگر بزرگان روي آن بنا نشده باشد و در حقيقت بي اعتنايي به ماديات و گريز از تجمل در اين آرامگاه بوضوح به چشم ميآيد. وارستگي و بي نيازي بايزيد بسطامي حتي بعد از مرگ وي و گذشت يازده قرن, در مرقدش مشهود است. مقبره بايزيد بسطامي داري يك پنجره مسقف آهني است. روي قبر يك سنگ مرمر قرار دارد كه كلماتي از مناجات مشهور علي ابن ابي طالب برآن حك شده است. آنطور كه از اين سنگ بر ميآيد متعلق به شخصي به نام قاضي ملك ميباشد كه احتمال ميرود حاكم قومس بوده باشد ولي اينكه چگونه از اينجا سر در آورده كسي چيزي نميداند .
آرامگاه شيخ ابوالحسن خرقاني
در 24 كيلومتري شاهرود در شمال قصبه خرقان روي يك تپه آرامگاه عارف نامي و وارسته به نام شيخ ابوالحسن خرقاني به چشم ميخورد. فضاي سبز اطراف آن به آرامگاه قداست خاصي بخشيده است. روي قبر شيخ يك قطعه سنگ مرمري قرار دارد كه اشعاري برآن حك شده است. در جوار اين مقبره مسجدي بودكه گنبدي مخروطي شكل و مزين به كاشي كاري هي زيبا داشت. در حال حاضر از مسجد و گنبد ياد شده , فقط محراب آن باقي مانده است كه برخلاف مسجدهاي ديگر اين نواحي رو به مغرب است. محراب مذكور داري گچبري هي زيبا و استادانه ميباشد. اطلاعات بيشتر در رابطه با شيخ ابوالحسن خرقاني
آرامگاه شيخ حسن جوري
اين آرامگاه در 150 كيلومتري شاهرود واقع در روستي كلاته مير علم فيروزآباد حوالي روستي فرومد ا ست. اين آرامگاه كه متشكل از يك اتاق 4 در 3 و گنبد مدور روي آن است, در قسمت شمالي شهر قديمي جور قرار دارد و از خشت خام ساخته شده است. و عاري از هرگونه پيرايه و تشريفات ظاهري ميباشد. شيخ حسن جوري يكي از رهبران قيام سربداران و از شاگردان شيخ خليفه و از رهبران سياسي و مذهبي قرن هفتم هجري بود كه به دست وجي الدين مسعود در سال 745 به شهادت رسيد .
آرامگاه ابن يمين فرومدي
اين آرامگاه در انتهاي روستاي فرومد قرار دارد كه متعلق به شاعر معروف قطعه سراي پارسي ابن يمين فرومدي (اين يمين قريومدي) است. باطن ساختمان زيبا به هيچ وجه با بافت روستا تطابق ندارد. و شش گوش است و زوايي زيبايي بنا را در برگرفته است. سنگ قبر داري شش ضلع كوچك است كه روي آن نوشته شده است , آرامگاه امير فخرالدين محمد ابن يمين الدين متخلص به ابن يمين. شاعري بوده است دانشمند. دوران زندگي را با كمال مناعت و وارستگي به پايان رسانده است. ديوان كامل او در جنگ سربداران از بين رفت و ديوان ديگري تنظيم كرد كه به جاي مانده است. سال تولدش برابر با 685 هجري قمري و سال وفاتش برابر است با 769 هجري قمري .
قلعه ميامي
قلعه ميامي در جنوب ميامي قرار گرفته است كه در حال حاضر خرابهاي بيش نيست. طبق نظر مردم منطقه اين خرابه در گذشته مركز ميامي بوده است. و در زمان حمله مغول ويران گرديد .قلعه اراكي چهار برجي نيز در منطقه ميامي در بالي كوه ميامي قرار دارد كه دروازه آن را از آجر ساختهاند و يك آب انبار بزرگ در ميان آن قرار دارد .در جلوي اين قلعه كه نزديك به يكي از قلهها ميباشد , آثار حدود دويست خانه رويت ميشود. همه راههي بين قلعه و كوه مورد نظر را با سنگ بستهاند كه كسي نتواند خود را به آنجا برساند. ر
قلعه پارتها
بتازگي در شاهرود يك قلعه مربوط به زمان پارتها و ساسانيان با قدمتي دو هزار ساله كشف گرديد. در درون اين قلعه كه در حوالي يك روستا در شاهرود واقع گرديده بقاياي كوره آجر پزي و سفالينههاي مربوط به آن دوران وجود دارد. قلعه مذكور كه مستطيل شكل است پانزده متر ارتفاع دارد و در چهار طرف آن تاقهاي فرو ريخته قوسي شكل وجود دارد .اين قلعه كه احتمال ميرود در ابتدا سه طبقه بوده از ويژگي دوران پارتها برخوردار ميباشد.
كاروانسري ميان دشت
اين كاروانسرا در دهكده مياندشت د ر110 كيلومتري شرق شاهرود بين جاده سبزوار و شاهرود قرار گرفته است كه به صورت سه كاروانسري به هم متصل ميباشد و به كاروانسري شاه عباسي معروف گرديده است .از اين سه كاروانسرا يكي در زمان شاه عباس اول ساخته شد و دو كاروانسري ديگر در زمانهاي ديگر با پالان چهار ايواني ساخته شده است كه مصالح ساختماني آن نيز از آجر ميباشد. اين كاروانسرا جهانگردان بسيار زيادي را به خود جلب نموده است .
جاذبههاي طبيعي :
رودخانه تاش يا شاهرود
رودخانه تاش يا شاهرود از كانونهاي آبگير شاه كوه و شاه وار حد فاصل تاش و مجن در فصول فراواني نزولات جوي سرچشمه ميگيرد .اين رود پس از دريافت چندين رشته فرعي در ناحيه كوهستاني و پس از آبياري بخشي از زمينهاي بسطام و زيراستاق , به سوي كوير نمك جاري ميگردد. بالادست اين رودخانه گردشگاههي محدودي در فصل بهار و تابستان موجود ميباشد.
منطقه حفاظت شده خوارتوران
منطقه حفاظت شده خوارتوران در قسمت جنوب شرقي شاهرود قرار گرفته كه از نظر وسعت ميتوان آن را بزرگترين منطقه حفاظت شده ايران ناميد .مساحت آن بيش از 000/000/1 هكتار است و حيوانات عمده منطقه عبارتاند از: خرگوش – كبك – تيهو – هوبره – تشي –باقرقره – شغال – پلنگ – گرگ – كفتار – قاراكل – گورخر – آهو – جبير – كل – بز – ميش و قوچ. اهميت اين منطقه به دليل وجود يك نوع گورخر معروف به نام گور خر ايراني ميباشد. كه همانگونه كه از اسمش پيداست فقط در ايران يافت ميشود .
منطقه حفاظت شده خوش ييلاق
منطقه حفاظت شده خوش ييلاق در قسمت شمال شرقي شاهرود قرار گرفته و مساحت آن در حدود 156 هكتار ميباشد و حيوانات وحشي اين منطقه نيز عبارتاند از: آهو، مرال، گورخر، يوزپلنگ، گربه وحشي، قاراكل، خرس، روباه، گرگ، شغال، تشي، خرگوش، ايبا، هوبره، قرقاول، تيهو و كبك.
اماكن زيارتي و مذهبي :
مسجد جامع بسطام
اين مسجد در جنوب بسطام و در حد فاصل دويست متري جنوب آرامگاه بايزيد بسطامي قرار گرفته است. اين مسجد به دو قسمت تقسيم ميگردد. قسمت اول عبارت است از صحن مسجد كه داري محرابي است كه با گچبريهاي بسيار زيبا و هنرمندانه ترئين گرديده است. صحن مسجد مربع و فضاي آن باز است. قسمت دوم از لحاظ شيوه و صنعتي كه در ساختن آن بكار رفته با قسمت اول فرق دارد. تفاوت فاحش گچبري مستطيل دوم با تمام گچبريهاي اين محراب كاملاً محسوس است. به نظر ميرسد از آنجا كه اين مسجد در سال 706 هجري ساخته شده و درآن زمان مذهب تسنن در ايران رواج داشته , اسامي ابوبكر و عمر و عثمان برآن نوشته شده بود. ولي از زمان رواج مذهب شيعه و تسلط فرمانروايان و حكام شيعي آن اسامي را حذف كرده و بجاي آن نام علي بن ابي طالب ولي الله را نوشتهاند .
ديدني هاي شهر شاهرود
شاهرود زيباترين شهر استان سمنان است.تمام خيابان هاي اين شهر پر است از درختان چنار تنومند.پاييز كه به اين شهر سفر كنيد زيرپايتان پر است از برگهاي رنگي.
اگر تاكنون به استان سمنان سفر نكردهايد، حتما در فرصتي مناسب سفر به شاهرود را در دستوركار خود قرار دهيد. شاهرود زيبا كه خيلي از طبيعت گردان همچون محمدعلي اينانلو عاشق آن هستند. اين شهر كه هم كوه دارد هم كوير و هم جنگل ، تنها حدود دو ساعت با دريا و سه ساعت با مشهد فاصله دارد و در پاييز زيباتر هم ميشود چرا كه در تمام كوچه پسكوچهها و خيابانهاي اين شهر درختان چنار تنومندي وجود دارند كه در خزان برگهاي رنگيشان زير پاهايتان ميريزد.
ميتوانيد روي آنها راه برويد و خش خش كردنشان را بشنويد. برگها آنقدر زياد هستند كه حتي شهرداري شاهرود هم قادر به جمعآوري آنها نيست.برگها هر لحظه و هر ثانيه ميريزند. شهر شاهرود شهر بسيار تميزي است كه غير از برگ درختان هيچ آشغالي را در خيابان رها نميبينيد. يكي از كارهاي معمول محمد جيراني، شهردار شاهرود قدم زدن در خيابانها و ديدن مشكلات شهر از نزديك است.خلاصه اينكه همه چيز نظم و انضباط دارد در اين شهر. از آلودگي صوتي، آلودگي نوري و آلودگي هوا خبري نيست.
شاهروديها مردماني بسيار مهربانند. شايد طبيعت سهگانه برايشان آمد داشته و ويژگيهاي خوب مردمان كوير، كوهستان و سرسبزي و جنگل را يكجا در خود جمع كردهاند. اگر متوجه شوند كه در شهر غريب هستيد هر كمكي از دستشان بربياد برايتان انجام ميدهند. حتي ممكن است شما را تا مقصدي كه مدنظر داريد همراهي كنند. شهر هم كوچك است و اگر حس و حال پيادهروي داشته باشيد بيشتر مسيرها را ميتوانيد پياده برويد. مهمترين ميدانهاي شهر هم ميدان امام خميني و ميدان جمهوري است كه مردم شهر ميدان جمهوري را به نام «فلكه» بيشتر ميشناسند.
خانه يغماييها
خانه يغماييها در حقيقت تنها خانه شهر شاهرود است كه بادگير دارد شايد به خاطر اينكه در سال 1304 خورشيدي توسط يك معمار يزدي به نام استاد مهدي حيدريان ساخته شد.اين خانه در حال حاضر محل اداره ميراث فرهنگي و گردشگري شاهرود است.
موزه شاهرود
موزه شاهرود در خيابان فردوسي قرار دارد.اين ساختمان پيش از اين بلديه و فرمانداري شهر بوده و هم اكنون نيز در كنار ساختمان شهرداري قرار دارد كه در سال 1306 ساخته شده و پس از مرمت و بازسازي از سال 1367 به عنوان موزه شهر تغيير كاربري داده و به شماره 1888 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.اين بنا دو طبقه است و مساحتي معادل 450 مترمربع دارد و از دو بخش مردمشناسي و باستانشناسي تشكيل شده است.
بازار شاهرود
معماري بازار شاهرود هم مانند بسياري از بازارهاي سنتي ديگر شهرهاست.اين بازار حد فاصل ميدان امام خميني و فلكه قرار گرفته و جهت آن شرقي – غربي است. آثار معماري موجود در بازار معرف معماري دوره قاجاريه به بعد است. بازار شاهرود مهمترين مركز تجاري شهر به شمار ميآيد و در كنار آن بناهاي تاريخي ديگري چون مسجد شيخ علي اكبر ، آب انبار مدرسه قلعه ، مسجد آقا و تكيه بازار قرار گرفته است. بازار شاهرود در سالهاي اخير تعمير و مرمت شده و به شماره 2285 به ثبت تاريخي رسيده است.
مسجد جامع شاهرود
مسجد جامع شاهرود در مجاورت محلات قديمي شهر مانند «قلعه ولوا» ، «بيدآباد» و «چهارسوق» شاهرود واقع شده و قديميترين مسجد شاهرود است كه قدمت آن حداقل به دوره ايلخاني ميرسد. در سال 1242 ،اهالي شاهرود اين مسجد را مرمت كردهاند واين يك قسمت به طور مخالف پوشانده شده است. سقف بنا به صورت تاق و گنبد با قوسهايايراني و عمدتا پنج و هفت روي جرزهاي چند ضلعي اجرا شده است . در تعميرات سال 1375 خورشيدي، به هنگام مرمت يكي از گنبدهاي اصلي و استحكام بخش سه گنبد فرعي، بقاياي كتيبهاي گچبري كشف شد كه شيوه گچبري آن به آثار دورهايلخاني شباهت دارد . اين بنا در سال 1376به شماره 1856 به ثبت تاريخي رسيده است . هنوز هم ميتوان آثار يادگاري نويسيهاي دوره قاجاريه را روي ديوارهاي اين مسجد قديمي ديد.
نمي شود به شاهرود برويد و سري به جنگل ابر نزنيد. جنگل ابر يكى از دست نخوردهترين جنگلهاى ايران است كه در 35 كيلومترى شمال شرق سمنان، 50 كيلومتري شمال شرق شاهرود و در مسير جاده شاهرود به آزادشهر استان گلستان و در روستاي ابر قرار دارد. اين جنگل با 35 هزار هكتار وسعت در ادامه جنگلهاي سرسبز شمال كشور است و از آنجا كه فضاي اين جنگل را پوششي از ابر فرا گرفته به همين دليل اين جنگل را جنگل ابر مينامند.
ارتفاع زياد جنگل از سطح دريا، پايين بودن درجه حرارت در فصل گرما و وجود چشمهسارهاي فراوان و پوشش جنگلي متنوع از شاخصههاي اين جنگل است.
اين جنگل در استان سمنان و در نزديكى روستاى ابر واقع شده و تقريباً مرز استان سمنان و استان گلستان است. جايى كه از ضخامت كوههاى البرز كاسته مىشود و ابرهاى گرفتار در پشت اين ديواره از لابهلاى درهها به سمت جنوب سرازير مىشوند؛ به همين خاطر تقريباً از بعدازظهر تا نيمههاى شب با سرد شدن هوا چنان مىنمايد كه جنگل به روى ابرها سوار شده است. اين اتفاق منطقه ابر را دگرگون كرده و آب و هوايى متفاوت از سراسر سمنان به آن داده است. در قسمتهاى جنوبى جنگل، يعنى قسمتى كه به تمدن نزديكتر است پوشش گياهى تنك ديده مىشود. در عمق جنگلٰ تپههاى پرشيبي وجود دارد كه سراسر پوشيده از درختان بلند است. مشهورترين درخت منطقه اورس است. درختى با ريشههاى بلند كه روى زمين مىخزد.
چطور برويم؟
شاهرود فرودگاه دارد اما از آنجا كه بليت هواپيما اين روزها خيلي گران شده بهتر است زميني يا ريلي به اين شهر سفر كنيد.اگر با خودروي شخصي برويد كه بايد از طريق جاده سمنان و دامغان عازم اين شهر شويد و بدانيد كه اين شهر تا تهران 404 كيلومتر فاصله دارد. اگر بخواهيد با اتوبوس برويد ترمينال جنوب يا آرژانتين شما را به شاهرود ميرسانند و صبح ، ظهر و شب سرويس دارند . بليت اتوبوس عالي 13 هزار تومان و وي آي پي 15 هزار و 500 تومان است. اگر خواستيد با قطار برويد از تهران تا شاهرود يك قطار محلي وجود دارد كه از تهران صبح ساعت 9 و 11 راه ميافتد و از شاهرود ساعت 16 برميگردد.قيمت بليتش هم 4 هزار و 500 تومان است.
كجا بمانيم؟
هتل گرانقيمت و پنج ستاره پارميدا يكي از بهترين هتلهاي شهر است.در شاهرود دو مهمانپذير آزادي و نادر هم وجود دارد اما اگر ميخواهيد جايي اقامت داشته باشيد كه هم قيمتش مناسب باشد و خدماتش خوب بهتر است در مهمانسراي جهانگردي كه دو ستاره هم هست اقامت كنيد. اين مهمانسرا 14 اتاق و يك سوئيت چهار نفره و در مجموع 42 تخت دارد و در دهه 50 خورشيدي ساخته شده است.نرخ اتاق دو تخته 59 هزار تومان، اتاق سه تخته 71 هزار تومان، سوئيت چهار تخته 126 هزار تومان و تخت اضافه 12 هزار تومان است.
چي بخريم؟
شاهرود است و برگههاي زردآلو و هلويش.محليها به برگه زردآلو «كِشته» ميگويند.همچنين در اين شهر سنجدهاي خوب با قيمتي مناسب ميتوانيد پيدا كنيد.از نانهاي محلي هم ميتوانيد كاك را با قيمت 3300 تومان، نان قندي را كيلويي 3100 تومان و نان خرمايي را كيلويي 4 هزار تومان بخريد.شكر پنير و خرماهاي اين شهر هم خوب است.خرما از نخلستانهاي طرود از توابع شاهرود به اين شهر ميآيد
برچسب:
،
ادامه مطلب
بازدید: